Een heerlijk appelmoesrecept
Tot slot willen we nog enkele recepten delen van heerlijke gerechten die je met Boskoop appels kunt maken. Het zijn stevige, friszure tot zoete appels die zich perfect lenen tot het gebruik in de keuken. De meest gekende bereiding met appels moet toch wel appelmoes zijn. Lees hier ons favoriete recept voor een heerlijke appelmoes.
Ingrediënten
- 1kg Boskoop appels
- een klontje boter
- water
- kristalsuiker naar smaak
- eventueel een snuifje kaneel
- een beetje honig voor de liefhebbers
Bereiding
Begin met de appels goed te wassen en het klokhuis te verwijderen. Snij in grove stukken. Neem een stevige stoofpot en zet op een hoog vuur. Smelt de boter en stoof de stukken appel kort aan. Voeg wat water toe (afhankelijk van het watergehalte van de appels heb je meer of minder water nodig, begin liever met een klein scheutje, je kunt later altijd nog meer water toevoegen). Voeg ook één of meerdere eetlepels suiker toe naar smaak, hier geldt hetzelfde principe: beter beginnen met weinig en later nog wat bijvoegen.
Laat gedurende 45 minuten tot een uur helemaal gaar stoven op een matig vuur. De gaartijd hangt af van de appels en grootte van de stukken. De appels moeten helemaal ‘plat’ gekookt zijn voor een gladde appelmoes, wie liever nog wat stukjes heeft, laat de appels iets minder lang koken. Roer tussendoor regelmatig door het mengsel en voeg indien nodig wat water toe.
Eens de appels gaar zijn, proef je even van het mengsel, voeg eventueel wat suiker of kaneel toe. Wie liever geen suiker gebruikt, kan nu wat honing toevoegen naar smaak.
Laat het geheel afkoelen en bewaar in bokalen. Op een koele, donkere plek kun je de appelmoes enkele weken bewaren, eens de pot geopend is, bewaar je hem in de koelkast.
Appelmoes is heerlijk bij gekookte aardappelen of aardappelpuree met een stukje kip of varkensvlees.