Tarte tatin recept

apple-tarte-tatin-2Een andere, overheerlijke manier om de schoonheid van Boskoop te verwerken in een dessert, is tarte tatin. Dit is een appeltaart met echte stukken appel, op z’n kop met een karamellaagje. Het waren de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin die de taart ‘per ongeluk’ bedachten in 1889. Ze waren in hun Hotel Tatin in Frankrijk bezig met het bakken van taarten, toen één van de zussen ontdekte dat ze vergeten was de bodem van de taart te bedekken met deeg. Ze besloot dan maar om het deeg bovenop de appels te leggen. Zo is de tarte tatin ontstaan!

Ingrediënten

  • 8 Boskoop appels
  • 1 vel kant en klaar bladerdeeg
  • 150 gram suiker
  • 50 gram boter

Bereiding

Schil de appels, snij in kwarten en verwijder het klokhuis.

Deze taart maak je in een pan, let er wel op dat de pan in de oven mag (dus geen onderdelen van kunststof bijvoorbeeld). Zet de pan op een hoog vuur en strooi de suiker erin, samen met een klein scheutje water. Roer met een garde tot er een goudgele karamel ontstaat. Voeg dan de koude boter toe en blijf goed roeren tot je een gebonden karamel krijgt. Zet het vuur af.

Verwarm nu de oven voor op 180 °C. Schik de appels met de bolle zijde naar onder in de pan met de karamel en bestrijk de appels met wat extra gesmolten boter. Rol de bladerdeeg uit bovenop de appels en druk de randen aan. Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen.

Bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven, prik met een mes in de taart om te controleren of de appels gaar zijn. Laat even afkoelen en draai om op een bord, zodat de taart met de appels bovenaan komen te liggen.

Deze taart kan warm of koud gegeten worden en is overheerlijk met een bolletje vanille-ijs. Smakelijk!